NL GB DE
Kwekerij Arborealis

MENU

Tussen december en maart is de kwekerij ONLINE geopend. De kwekerij bezoeken kan alleen voor het ophalen van bestellingen.

De Kwekerij

De naam van onze kwekerij is opgebouwd uit twee Latijnse woorden; ARBOR (boom) en BOREALIS (van het noorden). Vrij vertaald heet onze kwekerij ‘bomen van het noorden’.    


De gezichten en handen achter Arborealis zijn die van Micha Wieland en Sietske Metz. Beiden hebben de studie boomteelt aan de welbekende Gerard Adriaan van Swieten tuinbouwschool te Frederiksoord afgerond.  

De bevlogen compagnons deelden al in hun studietijd een passie voor bijzondere, sterke en waar mogelijk eetbare gewassen. Als gevolg daarvan begonnen ze al vroeg met het verzamelen, selecteren en kweken van planten tijdens hun studie met als doel: het opbouwen van een gezamenlijke kwekerij. En dat is gelukt! De afzetmarkt van Arborealis bevindt zich in heel Nederland en ver daar buiten. 
Samen met hun medewerkers en een groep gedreven vrijwilligers maken zij de kwekerij ieder jaar weer een stukje uitgebreider. 

Kolonie Kwekerij

Kwekerij Arborealis pacht haar grond bij de Maatschappij van Weldadigheid.
Deze maatschappij ontstond in 1818 om arme gezinnen, bedelaars en paupers een plek te bieden in éen van de koloniën van Weldadigheid. De dorpen Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord waren zgn. vrije koloniën waar men een eigen woning kreeg en land om te bewerken. Kolonistenkinderen konden naar school en er was een eigen ziekenfonds.
Het bijzondere verhaal en het unieke landschap dat eruit voortkwam leidden tot de UNESCO werelderfgoed status.
Meer weten? Combineer een bezoek aan de kwekerij met het leuke en leerzame Proefkoloniemuseum en ontdek een bijzonder stukje geschiedenis van Nederland!