Kwekerij Arborealis

MENU

Welkom! De webshop is gesloten tussen 15 april en september, zodat we tijd hebben om nieuwe planten te kweken. Onze plantenwinkel op de kwekerij blijft uiteraard open. Vanaf september kun je weer online bij ons plantwinkelen. Cadeaubonnen worden wel verstuurd.

Onze voorraden zijn in september het grootst. Welkom op ons Voedselbosweekend op 21 en 22 september voor ruime keus in planten. Benieuwd naar het programma? Klik hier!

De Kwekerij

De naam van onze kwekerij is opgebouwd uit twee Latijnse woorden; ARBOR (boom) en BOREALIS (van het noorden). Vrij vertaald heet onze kwekerij ‘bomen van het noorden’.    


De gezichten en handen achter Arborealis zijn die van Micha Wieland en Sietske Metz. Beiden hebben de studie boomteelt aan de welbekende Gerard Adriaan van Swieten tuinbouwschool te Frederiksoord afgerond.  

De bevlogen compagnons deelden al in hun studietijd een passie voor bijzondere, sterke en waar mogelijk eetbare gewassen. Als gevolg daarvan begonnen ze al vroeg met het verzamelen, selecteren en kweken van planten tijdens hun studie met als doel: het opbouwen van een gezamenlijke kwekerij. En dat is gelukt! De afzetmarkt van Arborealis bevindt zich in heel Nederland en ver daar buiten. 
Samen met hun medewerkers en een groep gedreven vrijwilligers maken zij de kwekerij ieder jaar weer een stukje uitgebreider. 

Kolonie Kwekerij
Kwekerij Arborealis pacht haar grond bij de Maatschappij van Weldadigheid.
Deze maatschappij ontstond in 1818 om arme gezinnen, bedelaars en paupers een plek te bieden in één van de koloniën van Weldadigheid. De dorpen Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord waren zgn. vrije koloniën waar men een eigen woning kreeg en land om te bewerken. Kolonistenkinderen konden naar school en er was een eigen ziekenfonds.
Het bijzondere verhaal en het unieke landschap dat eruit voortkwamen leidden tot de UNESCO werelderfgoed status.
Meer weten? Combineer een bezoek aan de kwekerij met het leuke en leerzame Proefkoloniemuseum en ontdek een bijzonder stukje geschiedenis van Nederland!